Nu există încă informații punctuale privind modul în care noul virus afectează indivizii cu boală tiroidiană..Nu se cunoaște în general ca afecțiunile tiroidiene să fie asociate cu risc crescut de infecții virale sau să fie asociate cu o severitate mai crescută a infecțiilor virale.
Mare parte din hipo si hipertiroidii au cauza autoimuna.Prezența unei afecțiuni tiroidiene autoimune NU înseamnă că pacientul afectat are o scădere a imunității
In hipotiroidii nu exista modificari particulare in ceea ce priveste diagnosticul si tratamentul acestora, daca pacientul nu se simte bine sau exista modificari semnificative de greutate, se recomanda dozarea TSH si FT4 pentru ajustarea medicatiei.
In cazurile de hipertiroidie, in general medicatiile folosite nu influenteaza sistemul imun, cu existenta a doua posibile exceptii de la aceasta afirmatie: pacientii aflati in tratament cu antitiroidiene de sinteza (cel mai folosit-Thyrozol), care pot prezenta IN PRIMELE LUNI de tratament, un efect advers ce se numeste agranulocitoza (scaderea marcata a neutrofilelor-un tip de globule albe din sange) si care se manifesta ca o afectiune pseudo-gripala care poate mima simptomatologia de COVID-19 la debut.
A doua situatie este cea a pacientilor cu boala GRAVES-BASEDOW, cu oftalmopatie, care se afla in tratament cu corticoterapie (Prednison, Medrol), care supreseaza sistemul imun (acesti pacienti se incadreaza in grupul celor cu risc mai mare de infectare cu virusul SARS-COV 2 si de a face o forma de boala mai severa).
O infectie virala in antecedentele recente poate fi un factor de risc pentru declansarea unei tiroidite subacute (o inflamatie acuta a tiroidei), deci acest aspect trebuie avut in vedere si in cazul COVID-19.
Evident ca nu exista studii privind afectiunile tiroidiene autoimune si vaccinul anti COVID-19, dar nu exista contraindicatii in acest sens.
5 Comments
u6o1fg
vm4wxh
lc7vzu
zh0w6r
zknm6o